módszerek

Játékterápia

A gyermek életkora és problémája befolyásolja a játékát, ez lehet spontán játékkezdeményezés és konkrét téma köré épülő, melyet a gyermek hoz. A módszer lényege, hogy a gyermek közvetetten, a játékon keresztül közli problémáit.  Ezek a gondok, belső feszültségek frusztrálják a gyermeket, szívesen veszi, ha a játékon keresztül kiélheti indulatait.
A játékterápiában a gyermek megéli, hogy a terapeuta csak rá figyel, az ő gondolatai, produktumai (gyurma, rajz, festés, bábozás) a fontosak. A történtekről aztán  örömmel számol be szüleinek…
A játékterápia segítségével kiderülhetnek a tünetek hátterében álló okok  és ha ez a szakember számára nyilvánvalóvá válik, törekszik arra hogy a gyermek megtapasztalja a korrektív élményt, megoldási mintákat adhat a gyermek kezébe saját szintjén,  ezáltal csökkenteni tudja a belső feszültséget.

Szülőkonzultáció

Problémától függően, és igény szerint lehetőség van arra, hogy csak a szülőkkel történjen  megbeszélés. Egy-két alkalmas problémafeltáró beszélgetés alatt közösen, együtt gondolkodva a szülőkkel megpróbálok rávilágítani, mi állhat gyermeke jelzett problémája mögött. Ha a találkozás(ok) alatt kiderül hogy a gyermek kezelése nélkül nem megoldható a probléma, új szerződés keretében elindul a gyermek egyéni terápiája vagy családkonzultáció.

Családkonzultáció

A pár – illetve családkonzultációk során a családtagok előtt olyan rejtett összefüggések tárulnak fel, amelyek segítik egymás mélyebb megértését. A konzultációk eredményeként fontos visszajelzéseket kaphatunk a másiktól  önmagunkra nézve, melyekre esetleg eddig nem is gondoltunk.


Baba-mama konzultáció

Ha egy babánál problémát jelent az evés, alvás, vagy túl sírós, stb., és ezt nem  valamilyen betegség okozza, akkor  a problémák hátterében  általában anyai, apai szorongás áll.
Ez általában a szülőkben nem tudatosul, de hatással van a babára, mely a fenti tünetekben manifesztálódik. A konzultáción együtt van jelen a csecsemő/kisgyermek és az anya/apa. Ez azért fontos, mert a család megfigyelésével sok információt kaphat a szakember, melyet visszajelezhet a szülőknek, elindítva ezzel a megoldás keresését.
Természetesen nem minden alkalommal szükséges a baba részvétele, a szülői elakadások feltárása az anya/apa jelenlétét kívánja.
A beszélgetések során lehetőség adódik a probléma megértésére, a fókuszban a szülő és a gyermek egymásra hangolódásának erősítése áll.