gyakori kérdések

Mikor forduljak pszichológushoz?

- Ha párkapcsolatában/házasságában támadnak konfliktusok és úgy érzi, nincs rá elég erőforrása hogy túljussanak rajta viszont nem szeretné ha tönkremenne kapcsolat/házasság.
- Ha gyermekvállalással kapcsolatban ambivalens érzései, szorongásai vannak Önnek és partnerének.
- Ha úgy érzi, hogy meghaladja erejét a babával való foglalkozás, kimerült, feszült, emiatt családtagjaival is vannak konfliktusai.
- Ha gyermeke olyan tüneteket, magatartási rendellenességeket produkál, mely eddig nem volt, szokatlan, az Önök számára ijesztő vagy nevelési tanácsra van szüksége.
- Bármilyen lelki eredetű gondról is van szó, általában igaz, hogy akkor érdemes szakember segítségét kérni, ha a probléma akadályozza Önt vagy gyermekét a mindennapi életet örömteli megélésében!

Hány alkalommal kell megjelenni?

Az első találkozás alkalmával kiderül, mi a probléma.  Ezután több irányban indulhat  a terápia (családterápia, egyéni gyermekterápia, párterápia), így az alkalmak száma egyéni igényektől, lehetőségektől függ.

Mit mondjak gyermekemnek, hová viszem?

Nem célszerű a gyermek előtt titkolózni, a gyermekek általában nagyon jól érzékelik, ha „baj” van velük. Ugyanakkor nem szabad eltúlozni sem a pszichológussal való találkozás jelentőségét és ijesztgetni sem. Azt szoktam ajánlani a szülőknek, hogy játékos-beszélgetős találkozókat várjanak a gyerekek az alkalmakon.